Wat te doen bij het overlijden van een naaste?

11 april 2017  |  
Uitvaart Coöperatie
Uitvaart Cooperatie

Praktische informatie

Een uitvaart regelen is misschien wel het laatste waar u aan wilt denken. Als een naaste komt te overlijden, is het echter wel mogelijk dat u praktische zaken dient te regelen. Vraagt u zich af waar u rekening mee moet houden tijdens het regelen een begrafenis of crematie? Dit artikel biedt u ondersteuning, zodat u precies weet wat te doen na het overlijden van een familielid of naaste.

Download gratis checklist

Verklaring van overlijden

Het eerste dat geregeld moet worden wanneer iemand komt te overlijden is een officiële overlijdensverklaring. Hiervoor dient contact op te worden genomen met een arts of huisarts. In verzorgingshuizen en ziekenhuizen zijn (bijna) altijd artsen aanwezig en is dit proces relatief eenvoudig. Is er een naaste overleden in zijn of haar huis? Dan dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de huisarts van diegene.

De (huis)arts zal de datum van overlijden en de doodsoorzaak vaststellen. Respectievelijk noteert de (huis)arts deze zaken op de zogenaamde A- en B-verklaringen. De A-verklaring heeft u nodig om het overlijden van uw dierbare aan te geven bij de burgerlijke stand. De gemeente geeft vervolgens een verlof tot begraven of cremeren af. Zonder het verlof is het verboden om uw naaste te laten cremeren of begraven.

Op de B-verklaring staat onder andere of de overledene een natuurlijke dood is gestorven. De B-verklaring wordt door de gemeente verzonden naar het Centraal Bureau voor Statistiek die de gegevens anoniem verwerkt. In de meeste gevallen kunt u de A- en B-verklaringen afgeven bij uw uitvaartverzorger. Deze zal beide documenten vervolgens versturen naar de gemeente.

Is de overledene donor?

Een volgende stap is het bekijken van de donorstatus van diegene die is overleden. Mogelijk zijn de wensen van de overledene al bekend bij vrienden en familie. Toch zal een (huis)arts altijd kijken of de overledene geregistreerd staat in het donorregister. Hierdoor wordt precies duidelijk wat de exacte wensen waren van de overledene. Hier hoeft u verder niets voor te regelen bij het overlijden van een naaste.

Contact met de uitvaartverzekering

Heeft de overledene een uitvaartverzekering op zijn of haar naam staan? Dan is de volgende stap om contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar. Een uitvaartverzekering kan onder andere de financiële kosten dekken van de uitvaart. De uitvaartverzekeraar kan u bovendien vertellen of u de vrijheid heeft om zelf een uitvaartondernemer te kiezen. Of de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten staat altijd genoteerd op een polisblad. Kunt u de polis niet vinden? Dan kunt u gebruik maken van de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars. Bijna alle verzekeraars zijn bij deze organisatie aangesloten.

Het is handig om vooraf te bespreken waar dergelijke polissen worden bewaard. Wilt u meer tips ontvangen over zaken waar u rekening mee kunt houden vóór een uitvaart? Download de gratis checklist.

Een uitvaartverzorger inschakelen

Is het mogelijk om zelf een uitvaartverzorger in te schakelen? Dan kan deze veel zorg voor u uit handen nemen. Een uitvaartverzorger weet namelijk exact wat er geregeld moet worden bij een uitvaart. In overleg met de uitvaartondernemer regelt u bijvoorbeeld de rouwkaarten, de advertentie in de krant en de rouwboeketten. Specifieke wensen van uw naaste kunnen natuurlijk ook worden besproken.

Na het overlijden van een naaste moeten er verschillende instanties op de hoogte worden gebracht. Benieuwd wie u allemaal moet informeren?

Download gratis checklist

Wanneer vindt de begrafenis of uitvaart plaats?

Verder kan er samen met de uitvaartverzorger bekeken worden wanneer de begrafenis of crematie plaats moet vinden. Volgens de ‘Wet op de lijkbezorging’ mag een uitvaart niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden. De begrafenis of crematie moet echter uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag ná de dag van overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee als werkdagen.

Eenvoudig een uitvaartverzorger vinden

Bent u op zoek naar een uitvaartverzorger die de gewenste uitvaart op professionele wijze regelt? Vind dan eenvoudig een uitvaartverzorger in 3 stappen. Eerst kiest u voor een vastgestelde begrafenis met of zonder nabestaanden. Óf maak de keuze voor een begrafenis op maat. Hierna vindt u simpel een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Na het invullen van de gegevens zal de gekozen uitvaartondernemer contact met u opnemen om de uitvaart te regelen.

Gerelateerde artikelen

DR. C.J. VAILLANTFONDS

25 juni 2020  |  
Redactie

Kinderen betrekken bij een uitvaart?

23 maart 2020  |  
Redactie

De onderlinge relaties laten te wensen over…..

04 december 2019  |  
Redactie

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen