Checklist wat te doen bij overlijden

11 april 2017  |  
Uitvaart Coöperatie
wat te doen bij overlijden

Praktische informatie

Bij een overlijden is het regelen van praktische zaken het laatste waar u graag aan denkt. Toch is het bij een overlijden zo dat er een hoop zaken op u afkomen die geregeld moeten worden. Om u te helpen en ervoor te zorgen dat u niets vergeet hebben wij een checklist gemaakt die antwoord geeft op de volgende punten:

  • Verklaring van overlijden regelen
  • Heeft de overledene een donorcodicil?
  • Zijn er specifieke wensen?
  • Is er een uitvaartverzekering?
  • Een uitvaartverzorger inschakelen

Verklaring van overlijden regelen

Wanneer iemand komt te overlijden dan moet dit officieel vastgesteld worden door een huisarts. Het kan voorkomen dat de huisarts aanwezig is tijdens het overlijden maar zo niet, dat is dit het eerste wat geregeld moet worden. De huisarts zal het overlijden officieel vaststellen en deze geeft vervolgens een verklaring van overlijden af.

Heeft de overledene een donorcodicil?

Bent u op de hoogte van de donor status van de overledene? Wanneer iemand dit heeft vastgelegd middels een donorcodicil kan de huisarts dit checken in het donorregister. Gaat het om een familielid of geliefde die is overleden dan is deze vraag vaak wel duidelijk.

Zijn er specifieke wensen?

Is het zo dat de overledene speciale wensen had omtrent zijn/haar uitvaart? Er is een mogelijkheid aanwezig dat de overledene een wilsbeschikking heeft ingevuld. In dit document is vastgelegd wat de eventuele speciale wensen zijn. Als het document beschikbaar is kan u dit ontzettend helpen met de voorbereidingen voor de uitvaart.

Is er een uitvaartverzekering?

Wanneer degene die is overleden over een uitvaartverzekering beschikt kunt u hier belangrijke informatie aantreffen. Een uitvaartverzekering kan voorschijven welke uitvaartverzorger de uitvaart moet regelen. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met de verzekeraar indien de overledene over een uitvaartverzekering beschikt.

Een uitvaartverzorger inschakelen

Wanneer u een vrije keuze heeft van uitvaartverzorger dan kunt u deze zelf inschakelen. De eenvoudigste manier om met de juiste uitvaartverzorger in contact te komen is door ons stappenplan te doorlopen. Hierin kunt u binnen 3 stappen de gewenste uitvaart regelen. Er bestaat de mogelijkheid om voor een begrafenis of crematie met of zonder nabestaanden te kiezen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een op maat pakket te kiezen. Na het invullen van het stappenplan krijgt u de mogelijkheid om een uitvaartondernemer in de buurt te selecteren. Heeft u alle stappen doorlopen, dan zal uw aanvraag zo snel mogelijk behandeld worden.

Gerelateerde artikelen

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen