Uitvaart in coronatijd

Het woord ‘afstand’ heeft de afgelopen periode een aparte lading gekregen. Het corona-virus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. We moeten wennen aan een dagelijks leven, dat voorlopig heel anders verloopt: alle gewoonten en automatismen zijn tot stilstand gekomen. We kunnen niet meer samenkomen. We mogen elkaar niet of minder bezoeken, vasthouden, van dichtbij iets influisteren. We mogen niet meer met z’n allen vergaderen,  borrelen, netwerken….. en uitvaren!

Een uitvaart draait om samenkomen. Allereerst willen de leden van de Uitvaart Coöperatie daarom alle families, waarvoor zij ook in deze ‘bijzondere’ tijd de uitvaart hebben mogen verzorgen, ontzettend bedanken voor het vertrouwen.

Zeker nu het op een ‘normale’ manier afscheid nemen van een overledene met veel bezoekers al een aantal weken niet meer mogelijk is door het coronavirus. Om toch een afscheid voor een ruime kring nabestaanden mogelijk te maken proberen wij als uitvaartverzorgers mee te denken en komen wij tot creatieve oplossingen. Zo ook bij een afscheid in een crematorium: doordat de kist van de overledene onder de luifel was geplaatst, konden vervolgens alle belangstellenden langs rijden om vanuit de auto, op gepaste afstand, een laatste groet te brengen. Ze mochten daarbij wel even stoppen, maar niet uitstappen. De condoleance deed men met de hand op het hart.

uitvaart coronatijd auto

In deze roerige tijden van het coronavirus, mag een begrafenis of crematie door maximaal dertig mensen worden bijgewoond. De genodigden moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat is bij uitvaarten een hele uitdaging. Het vraagt veel flexibiliteit en creativiteit van ons als uitvaartverzorgers om hiermee om te gaan. Er zijn ondertussen initiatieven om (potentiële) nabestaanden wegwijs te maken in wat wel en niet kan en mag onder de huidige corona-beperkingen. De uitvaartbrancheorganisatie BGNU bijvoorbeeld zette een aantal verhalen op de site, voorbeelden van uitvaren in tijden van corona: https://www.bgnu.nl/verhalen/

Ook in tijden van nood ontstaan de mooiste initiatieven en ideeën. Dan gaat het er vooral om wat nog wél kan. Een bezoekrooster zodat mensen niet tegelijk afscheid komen nemen: als iedereen meedenkt en -werkt, kan er veel. Gelukkig kan er via livestreams bij uitvaarten worden meegekeken, ook al voelt dat anders.

Dat onze uitvaartleiders creatief zijn blijkt bij een prachtige uitvaart onlangs in crematorium Noorderveld in Nieuwegein. De familie wilde graag een laatste bloemengroet aan de overledene brengen, wat is er dan mooier om een bloem te leggen op iedere stoel en een prachtige mooie serene sfeer te creëren. Zo voelt afscheid nemen op anderhalve meter afstand toch als een verbondenheid.

uitvaart coronatijd afstand tijdens afscheid

De zon schijnt alsof er niets aan de hand is. De beperkte familie was saamhorig en er klonken motorgeluiden: de overledene werd door zijn vrienden van de motorclub begeleidt, door de erehaag op 1,5 meter, naar het crematorium. Warm, passend en intiem.

uitvaart corona rouwstoet buiten op afstand

En wellicht nog ter inspiratie: ‘in een tijd van afstand brengt live muziek je dichter bij elkaar’. De tarieven hiervoor zijn in deze roerige tijden van het coronavirus verlaagd, om het afscheid toch wat dat betreft wat draaglijker en meer haalbaar te maken.

afscheid coronatijd verlaagde tarieven muziek begrafenis

Mocht u zich willen laten inspireren door onze initiatieven en ideeën of wilt u die van u met ons delen, dan kunt u ons mailen via info@uitvaartcooperatie.nl.