Wat is de rol van een uitvaartondernemer?

14 maart 2017  |  
Uitvaart Coöperatie
rol van een uitvaartondernemer

Er komt iemand te overlijden

Als er iemand komt te overlijden, wat gebeurt er dan precies? Wat kan de uitvaartondernemer precies doen? Het kan gebeuren dat de nabestaanden direct contact opnemen met een uitvaartondernemer. Een arts moet als eerste de dood vaststellen, hierna mag een uitvaartondernemer pas actie ondernemen betreffende het lichaam van de overledene.

Wanneer een arts de dood heeft vastgesteld kan een uitvaartondernemer de opbaring of het vervoer naar een uitvaartcentrum regelen. Het voornaamste wat als eerste moet gebeuren is dan ook het contact met een arts. De rol van de uitvaartondernemer komt pas in beeld na het vaststellen van de dood.

Moet u snel contact opnemen met een uitvaartondernemer? Hier is niet heel veel haast bij geboden maar wij adviseren u wel om niet te lang te wachten. Het opstellen van een rouwbrief inclusief verzenden kan wat tijd in beslag nemen. Zodra genodigden de rouwbrief hebben ontvangen moeten zij nog vrij nemen van werk en zelf zaken regelen. Daarom is ons advies om binnen 24 uur contact met een uitvaartondernemer op te nemen.

Samen met de nabestaanden een uitvaart regelen

Een uitvaartondernemer helpt met het vormgeven van de uitvaart. De uitvaartverzorger zal zo veel mogelijk proberen zorgen bij de familie en nabestaanden weg te nemen. Tussen het overlijden en de uitvaart moeten veel zaken geregeld worden. Uiteraard is deze tijd erg emotioneel en lukt het niet voor iedereen om overzicht te houden. Een uitvaartverzorger zal zijn/haar best doen om alles tot in detail te regelen. Ze zorgen er voor dat er op de dag van de uitvaart niets wordt vergeten.

“Een uitvaartverzorger zal zijn best doen om alles tot in detail te regelen.”

Het proces begint met een bezoek van de uitvaartondernemer aan de familie en nabestaanden. Dit kan in huis zijn of op de locatie waar de overledene is gestorven. Bij dit eerste gesprek worden zaken besproken als opbaring en de keuze van een kist.

Na het eerste gesprek zal de uitvaartverzorger regelen dat de overledene de laatste verzorging krijgt. Indien gewenst kunnen familie, geliefden of dierbaren dit zelf doen. De laatste verzorging kan ook samen met de uitvaartverzorger gebeuren. Praktische zaken zoals aangifte van overlijden bij de gemeente is iets wat de uitvaartondernemer uit handen neemt. Na de aangifte van overlijden geeft de gemeente een verlof tot begraven of cremeren af.

Een verdere rol die de uitvaartverzorger op zicht neemt is de communicatie met derden. U moet dan denken aan het contact met de begraafplaats, het crematorium, de drukker van kaarten of andere bedrijven die betrokken zijn bij de uitvaart.

Naast deze praktische zaken is een uitvaartverzorger de aangewezen persoon voor het meedenken over de invulling van een uitvaart. De uitvaartondernemer kan met u meedenken over het persoonlijk maken van de uitvaart. In dit proces staat voorop dat alles samen besloten wordt. De uitvaartondernemer kan in dit proces sturen maar zal nooit zijn/haar wensen een rol laten spelen bij de uitvaart. De rol van de uitvaartondernemer is een regisseursfunctie.

Veel ervaring

De uitvaartondernemers in onze coöperatie hebben veel ervaring als het gaat om het verzorgen van een uitvaart. Dit maakt dat ze een inspiratiebron kunnen zijn voor familie en nabestaanden. De uitvaartondernemer kan u tal van mogelijkheden laten zien als het gaat om rouwvervoer. Verder kan de uitvaartondernemer meedenken over de locatie.

Heeft u speciale wensen als het gaat om de rouwkaart? Een uitvaartondernemer kan creatief met de nabestaanden en familie meedenken en heeft vaak voorbeelden van unieke en persoonlijke rouwkaarten.

“Het traditionele kopje koffie of thee met een plak cake komt steeds minder voor.”

Het traditionele kopje koffie of thee met een plak cake is iets wat steeds minder voorkomt. De rol van de uitvaartondernemer is ook hier om u te adviseren. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van catering, hapjes en drankjes. Onze ervaring leert dat er tegenwoordig keuzes worden gemaakt die wat luxer zijn, de uitvaart is een moment van samenkomen en napraten. Dit gaat steeds vaker gepaard met een drankje en een hapje.

Meer informatie

Uitvaart coöperatie is het landelijk netwerk van de beste lokale uitvaartbedrijven. Deskundigheid, ervaring en persoonlijke aandacht zijn de belangrijkste pijlers. Heeft u naar aanleiding van ons blog over de rol van een uitvaartondernemer vragen gekregen, neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen