Laat je (niet) kisten…

26 juli 2019  |  
Uitvaart Coöperatie
laat-je-niet-kisten

Als er vroeger iemand dood ging en de kerkklok daarop werd geluid, dan ging de zogenaamde ‘krullenjongen’ (leerling timmerman) informeren wie er was overleden. Wanneer de overledene was aangesloten bij de juiste plaatselijke (onderlinge) begrafenisvereniging, dan werd er in opdracht van die vereniging een kist gemaakt met verschillende eikenhouten onderdelen: de verschillende onderdelen van de kist stonden op maat gezaagd klaar in de timmerwerkplaats en een kist werd pas in elkaar gezet en eventueel gebeitst wanneer er iemand was overleden. De kist werd destijds op een handkar bezorgd bij de nabestaanden, waarna de overledene in de kist werd gelegd. Traditiegetrouw werd er nog een borrel gedronken en werd er een toost uitgebracht op de overledene. De kist werd op de dag van de begrafenis op een (boeren)wagen, getrokken door paarden, naar het kerkhof gebracht waar de ’ter aarde bestelling’ werd voltrokken.

Tegenwoordig gaan we heel anders om met het laatste afscheid van een overledene en uitvaartkisten zijn er in allerlei materialen. De meeste kisten zijn gemaakt van hout. Daar zijn dan ook veel soorten van: vuren, grenen, naaldhout, kersen, noten, mahonie. Maar ook kisten van sloophout of riet zijn tegenwoordig denkbaar. Zolang een kist niet is gemaakt van kunststof of metaal, is er veel mogelijk. De beheerder van de begraafplaats of het crematorium bepaalt uiteindelijk altijd of een kist wel of niet is toegestaan.

Zo zijn er ook uitvaartkisten, die zich onderscheiden door toepassing van in het oog springende katoenen stoffen voorzien van een zachte, gewatteerde tussenlaag. Hierdoor voelen deze kisten zacht aan en hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor. Dit maakt voor de nabestaanden zowel letterlijk als figuurlijk de afstand tot de kist en daarmee de overledene kleiner.

En als u echt een unieke kist wenst, dan is het mogelijk een persoonlijke uitvaartkist met welke afdruk dan ook door middel van full colour print op hout te bestellen.

Tenslotte nog een weetje: in Nederland heeft een ‘standaardkist’ een lengte van 1.95 meter en een breedte van 55 centimeter. Eerder waren de kisten nog 1.85 meter. Er is overigens sprake van een toename van buitenmaten, dat wil zeggen, langer dan 2 meter en breder dan 85 centimeter….

Gerelateerde artikelen

DR. C.J. VAILLANTFONDS

25 juni 2020  |  
Redactie

Kinderen betrekken bij een uitvaart?

23 maart 2020  |  
Redactie

De onderlinge relaties laten te wensen over…..

04 december 2019  |  
Redactie

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen