kinderen bij uitvaart

Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen blijft een begrafenis of crematie een lastige situatie. Er moet veel geluisterd worden, er is sprake van, soms ongemakkelijke, stiltes en emoties. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag “Hoe kun je kinderen betrekken bij een uitvaart?”

In het algemeen kunnen we kinderen niet behoeden voor verdriet wanneer iemand overlijdt. We kunnen kinderen wel leren dat de dood bij het leven hoort en dat het heel normaal is dat ze iemand missen, dat ze verdriet hebben.

Kinderen kijken hoe volwassenen omgaan met de dood en afscheid nemen, en volgen dat voorbeeld.

Als je als volwassene laat zien dat de dood niet eng of beladen is, en als je kinderen bij het afscheid nemen betrekt, dan geef je ze een waardevolle ervaring voor de toekomst: hoe op een goede manier om te gaan met verlieservaringen.

We kunnen kinderen leren dat de dood bij het leven hoort door ze bij de uitvaart te betrekken en ze dingen te laten doen die ze aankunnen. Daardoor voelen ze zich erkend en betrokken en dat helpt het kind om het verdriet en het gemis een plek te geven. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op de volgende manieren betrokken worden bij een uitvaart:

  • Laat het kind iets moois maken voor de overledene: Door een kind op een creatieve manier te betrekken bij een overlijden, ontstaat er de mogelijkheid om met hem of haar over de dood te praten. Niet op een hele heftige manier, maar met een iets lagere drempel dan een directe confrontatie: door samen te knutselen. Een goed gesprek en een mooi gebaar voor bij de uitvaart is het resultaat.

 

  • Praat met ze: vertel wat ze kunnen verwachten bij het afscheid: Natuurlijk, we willen onze kinderen sparen voor alles dat heftig en/of schokkend is, maar het is wel belangrijk om niet om zaken heen te draaien. Als het kind wil kijken bij de overledene, is het belangrijk dat hij of zij weet wat hem of haar te wachten staat. Neem bijvoorbeeld eerst zelf even een kijkje bij de kist, voordat het kind naar de overledene gaat kijken en bereid het kind erop voor wat hij of zij gaat zien.

 

  • Geef ze een rol tijdens de uitvaart: Om het afscheid ook voor kinderen een stukje toegankelijker te maken, kunnen we er voor kiezen om ze een rol te geven tijdens de uitvaart. Mooie voorbeelden hiervan zijn het aansteken van een kaarsje voor de overledene, helpen met het toedoen van de kist en ze iets op de kist laten tekenen en/of schrijven.

Voor meer informatie over hoe kinderen te betrekken bij het afscheid nemen, kunt u contact opnemen met de Uitvaart Coöperatie.