crematie dr c j vaillantfonds

DR. C.J. VAILLANTFONDS

Bijna tweederde van de bevolking kiest ervoor om zich na hun dood te laten cremeren. Bij een crematie blijven, naast de as van de overledene, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar.

Nadat de hoogwaardige metalen uit de crematie-as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze én dragen vervolgens zorg voor de recycling van deze  materialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën, zoals bijvoorbeeld de vliegtuigbouw. Ook edelmetalen (zoals bijvoorbeeld goud) worden soms in de as aangetroffen.
De opbrengsten worden door de crematoria gestort in het Dr. C.J. Vaillant Fonds – het Goede Doelen Fonds van de LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria) – dat hiermee sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden en verschillende hospices. Het doel van het fonds is het op een gestructureerde manier metalen verzamelen die overblijven na crematie en de opbrengsten ervan een nuttige bestemming geven. Alle crematoria in Nederland doen mee met deze regeling.

dr c j vaillantfonds

Wie is nu Dr. C.J. Vaillant? Tijdens de opening van het eerste crematorium in Nederland in 1913 te Velsen, wenste de huisarts dr. C.J. Vaillant dat hij daar ooit gecremeerd zou worden. Dr. Vaillant was een groot pleiter voor het invoeren van crematie en één van de oprichters van de Vereeniging voor Facultatieve Lijkverbranding in 1874. In Nederland was er anno 1913 wettelijk nog niets geregeld. Voorstanders wilden dit proces versnellen door gewoon te beginnen met cremeren. Er moest wel eerst iemand overlijden die dat graag wilde en wiens familie daar geen last mee kon krijgen. Een half jaar later overleed de stokoude dokter op 95-jarige leeftijd en werd zijn wens werkelijkheid. Daarmee werd dr. Vaillant de eerste mens in Nederland die werd gecremeerd, op 1 april 1914.

Voor alle informatie over crematies, begrafenissen of andere uitvaart gerelateerde onderwerpen kunt u ons mailen op info@uitvaartcooperatie.nl.