Checklist voor overlijden

19 april 2017  |  
Uitvaart Coöperatie
Boot-stel

Checklist voor overlijden

Met onze checklist voor overlijden kunt u veel zorgen wegnemen bij uw nabestaanden. Uw nabestaanden hoeven niet meer te raden naar de wensen rond uw uitvaart. Een uitvaartondernemer kan altijd met u meedenken over een uitvaart. Het is steeds meer gebruikelijk om bij leven al na te denken over uw uitvaartwensen. Er zijn mogelijkheden en details waar u nu al keuzes in kunt maken. Hoe ziet de dienst eruit, welke muziek moet gedraaid worden en wie zijn de eventuele sprekers? Met onze checklist voor overlijden geven wij u enkele tips en adviezen. De checklist bevalt de volgende onderdelen:

  • Een voorbespreking
  • Begraven of cremeren
  • Een wilsbeschikking
  • Een testament
  • Uitvaartverzekering
  • Uitvaart bij leven betalen
  • Donorregistratie

Een voorbespreking

Zoals aangegeven is het mogelijk om bij leven na te denken over de wensen van uw uitvaart. Dit kan eventueel in een voorbespreking met een uitvaartorganisatie. Op onze pagina aangesloten uitvaartondernemers kunt u informatie vinden over uitvaartondernemers bij u in de buurt. Heeft u een voorbespreking gedaan dan kunt u alle mogelijkheden en eventuele keuzes die u heeft gemaakt vastleggen in een document. Dit document vormt later de basis van uw uitvaart.

Begraven of cremeren

Een persoonlijke keuze is of u begraven of gecremeerd wilt worden. Dit kunt u voor overlijden al kenbaar maken bij uw naasten. U kunt het daarnaast vastleggen in een wilsbeschikking, het volgende punt in onze checklist voor overlijden.

Een wilsbeschikking

We noemen een wilsbeschikking ook wel uitvaartcodicil. In dit document kunt u aangeven wat uw wensen en voorkeuren zijn omtrent uw uitvaart. De beschikking besteedt aandacht aan de keuze tussen begraven of cremeren maar ook de mogelijkheden rond de uitvaart komen aan bod. Een wilsbeschikking is geen testament en er is geen wettelijke verplichting om de wilsbeschikking uit te voeren. Toch moet gezegd worden dat de kenbaar gemaakte wensen uit respect voor de overledene vrijwel altijd worden ingewilligd. Een wilsbeschikking geeft veel rust, het is voor degene die het invult goed om te weten dat zijn/haar wensen en voorkeuren duidelijk zijn. Verder is het goed voor de nabestaanden op het moment van overlijden, veel vragen kunnen met een wilsbeschikking worden weggenomen.

Een testament

Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? Wanneer er geen testament is zal de nalatenschap verdeeld worden volgende de regels van het versterfrecht. In deze regels staat aangegeven wie er recht hebben op uw vermogen. We noemen de rechthebbenden ook wel erfgenamen, in een testament kunt u afwijken van de standaardregels. Hierbij moet u denken aan het uitsluiten van erfgenamen, bepaalde voorwaarden opleggen of andere bepalingen laten vastleggen. Wanneer u bij de notaris een testament laat opmaken dan krijgt u hiervan een afschrift. Het originele testament blijft bij de notaris. Het testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister in Den haag. De inhoud van een testament blijft altijd geheim, niemand mag het testament inzien wanneer u nog in leven bent.

Uitvaartverzekering

Het is mogelijk om u te verzekeren voor een uitvaart. Dit kan middels een uitvaartverzekering. Het is goed om bij leven na te denken over het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering. Is er op het moment van uw overlijden genoeg vermogen om een uitvaart te bekostigen? Een uitvaartverzekering kan zorgen wegnemen bij de nabestaanden, er is geen onduidelijkheid meer over de kosten van de uitvaart en hoe deze betaald moeten gaan worden.

Uitvaart bij leven betalen

Bij enkele uitvaartondernemers is het mogelijk om de uitvaart vooruit te betalen. Wanneer u geen uitvaartverzekering hebt afgesloten maar u wilt toch zeker weten dat het geld wat u beschikbaar heeft voor een uitvaart ook werkelijk hiervoor gebruikt gaat worden kunt u alvast uw uitvaart vooruit betalen. Zoals aangegeven is dit bij enkele van onze leden mogelijk, op onze pagina aangesloten uitvaartondernemers kunt u informatie vinden over uitvaartondernemers bij u in de buurt.

Donorregistratie

Wilt u dat uw organen na overlijden beschikbaar komen voor transplantatie? Dit is een vraag die u bij leven kunt invullen. Meer informatie over orgaandonatie en het registreren van uw keuze kunt u vinden op de website van het Donorregister. Het vastleggen van uw keuze in het Donorregister geeft duidelijkheid voor alle partijen. Er wordt vastgelegd of u uw organen na overlijden wel of niet beschikbaar stelt voor transplantatie. Een keuze die u ook kunt vastleggen is dat iemand anders daarover moet beslissen op het moment van overlijden.

Gerelateerde artikelen

DR. C.J. VAILLANTFONDS

25 juni 2020  |  
Redactie

Kinderen betrekken bij een uitvaart?

23 maart 2020  |  
Redactie

De onderlinge relaties laten te wensen over…..

04 december 2019  |  
Redactie

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen