Begraven worden op je rug? Het kan ook anders.

16 april 2019  |  
Uitvaart Coöperatie
begraven in foetushouding

Meubelontwerpster Suzan van der Schenk is overleden en begraven in een door haarzelf ontworpen kist, een waar je op je zij in kan liggen. In de foetushouding. Daar heeft ze goed over nagedacht. Het begin en het einde in dezelfde houding. Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar het klinkt logisch. (NRC)

Meestal liggen overledenen op hun rug in de kist. Veelal weten mensen niet dat het ook anders kan, waardoor ze er dus niet naar vragen. Maar, als je nou je hele leven nooit op je rug ligt, waarom dan als je dood bent tot in lengte van dagen wel?

Zoals gezegd is dat wel gebruikelijk…maar het hoeft niet. Zowel het opbaren als het begraven kan bijvoorbeeld prima op de zij. Er zijn zelfs speciale zijligging kisten op de markt. Die bieden ook een betere vorm voor mensen die krom gegroeid zijn of voor wie gewoon liever terug gaat naar een foetus houding.

De wet stelt dat het lichaam bedekt moet zijn wanneer het wordt gecremeerd of begraven. Als omhulling kan men kiezen voor een kist, maar bijvoorbeeld ook een wade, wol/vilt, gevlochten materiaal zoals zeegras, bamboe, rotan of wilgentenen zijn een alternatief. Uiteraard kan een lievelingsdekbedovertrek, grand foulard, (zelfgemaakt) kleed of sprei net zo goed of zelfs beter passend zijn bij de overledene.

Recent werd ik gebeld door een meneer, die mij vroeg of het mogelijk is om op zijn buik in de kist te worden opgebaard en begraven.

Hoe zou u dat willen?

slaaphoudingen

Gerelateerde artikelen

DR. C.J. VAILLANTFONDS

25 juni 2020  |  
Redactie

Kinderen betrekken bij een uitvaart?

23 maart 2020  |  
Redactie

De onderlinge relaties laten te wensen over…..

04 december 2019  |  
Redactie

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen