Begraven of cremeren

14 maart 2017  |  
Uitvaart Coöperatie
begraven of cremeren

Heeft u een keuze gemaakt?

Eigenlijk een van de eerste vragen die opkomt wanneer over een uitvaart wordt gesproken. Wilt u begraven worden of laat u zich cremeren? Uiteraard is dit een keuze die gemaakt kan worden bij leven. Welke aspecten spelen mee om tot een keuze te komen? Ervaring leert dat dit in veel gevallen te maken heeft met religie of bepaalde emoties. Een aspect wat verder nog kan meespelen is een familietraditie. Uiteraard blijft de keuze voor begraven of cremeren iets wat heel persoonlijk is. Heeft u wel helder voor ogen wat u wilt? Maak deze keuze dan zeker kenbaar bij uw omgeving, dit voorkomt giswerk bij een plotseling overlijden.

Moeilijk om te kiezen

Heeft u moeite met het nemen van een beslissing? Als religie geen rol speelt dan is de keuze voor begraven of cremeren vaak lastiger. Wat kunt u doen om toch tot een bewuste keuze te komen? Begin een gesprek over het onderwerp met familie of goede vrienden. Iedereen heeft wel eens stiekem nagedacht over zijn/haar eigen crematie of begrafenis. Een veel gehoord argument is dat mensen het belangrijk vinden wat de nabestaanden willen. Maak het daarom bespreekbaar met familie of vrienden.

“Ik vind het belangrijk wat mijn nabestaanden willen.”

Breng een bezoek aan een open dag van een begraafplaats of crematorium. Op deze manier kunt u vrijblijvend een kijkje nemen en misschien makkelijker de keuze maken voor begraven of cremeren.

Zijn er kosten die meespelen? Cremeren is vaak voordeliger dan begraven. Dit heeft onder andere te maken met de grafrechten die betaald moeten worden. Meer informatie over de kosten kunt u op onze site vinden. Uiteraard zijn de kosten in de toekomst misschien hoger of anders.

Mijn nabestaanden moeten naar een plek kunnen gaan om mij te herdenken. Dit is vaak de voornaamste reden om te kiezen voor een begrafenis. Het is echter met cremeren ook mogelijk om een herdenkingsplek te creëren. Uitvaartverzorgers kunnen u hier alle informatie over geven.

Ik wil begraven worden

De keuze is duidelijk, ik wil begraven worden. Als dit de keuze is, dan houdt het in dat u op een begraafplaats naar de laatste rustplaats wordt gebracht. Een graf is voor de nabestaanden een rustgevende plek en het wordt vaak als heel fijn ervaren om hier nog eens een bezoek te brengen om te rouwen.

“Ik wil begraven worden.”

Onze ervaring leert dat vooral bij jonge mensen of personen die plotseling overlijden de begraafplaats een extra betekenis krijgt voor de nabestaanden.

In veel gevallen is er op een begraafplaats een uitvaartcentrum of kerk beschikbaar voor de dienst. Het is echter niet zo dat u de dienst op de begraafplaats moet houden, u kunt er voor kiezen om hiervoor een andere locatie te gebruiken. Wanneer de dienst voorbij is loopt men meestal met de nabestaanden en de uitvaartverzorgers naar het graf. Bij het graf kan een ceremonie worden gehouden en u kunt hier muziek laten spelen om hier een persoonlijk moment van te maken.

Er bestaan verschillende soorten graven. Er bestaan algemene graven, een koopgraf of een huurgraf. Na de begrafenis kunnen de nabestaanden kiezen wat er op het graf komt. Het kan een monument zijn, beplanting of een combinatie van beiden. Bij de begraafplaats is duidelijk wat de regels zijn voor een grafmonument.

Ze mogen mij cremeren

Ik heb helder wat ik wil, ik wil gecremeerd worden. Bij deze keuze houdt het in dat uw lichaam in een oven wordt verbrand. De dienst kan net als bij een begrafenis op een andere locatie plaatsvinden maar het is vaak prettig als de dienst en crematie op dezelfde plek zijn. Een dienst voor een crematie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de dienst vindt de crematie plaats. Na de crematie wordt de as in een urn gedaan en voor 30 dagen in het crematorium bewaard. Na deze 30 dagen wordt de as overhandigd aan de nabestaanden.

Met de urn zijn er verschillende mogelijkheden. De as kan bewaard worden in een speciaal ontworpen urn maar het is ook mogelijk om de as te laten uitstrooien. Het uitstrooien gebeurt vaak op een plek die belangrijk was voor de overledene of de nabestaanden. Verder is het mogelijk om de as te begraven. Op een begraafplaats is er vaak plaats in een speciale urnen muur.

Meer informatie

Uitvaart coöperatie is het landelijk netwerk van de beste lokale uitvaartbedrijven. Deskundigheid, ervaring en persoonlijke aandacht zijn de belangrijkste pijlers. Heeft u naar aanleiding van ons blog over begraven of cremeren vragen gekregen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Gerelateerde artikelen

Zoek een uitvaartondernemer bij u in de buurt!

Meest gelezen artikelen